CAT-ClinArt: Avanços en la Metodologia d’Auditories Clíniques en Radioteràpia - catclinart
CAT-ClinArt: Avanços en la Metodologia d’Auditories Clíniques en Radioteràpia

Durant el mes de gener, els diferents grups de treball del projecte CAT-ClinArt han mantingut reunions per continuar desenvolupant les seves respectives línies d’investigació.
Un d’aquests grups té com a objectiu establir una metodologia estandarditzada i una infraestructura sòlida per a la realització d’auditories clíniques en radioteràpia, amb la intenció de proposar un mecanisme permanent d’auditories a llarg termini.
En el marc d’aquest grup de treball, s’han constituït diversos subgrups encarregats de diferents tasques clau, entre elles:
- La convocatòria i selecció d’auditors.
- L’elaboració de manuals per a auditories clíniques.
- La definició d’indicadors de qualitat.
- El disseny d’auditories dosimètriques.
- El desenvolupament d’infraestructures informàtiques per a la recopilació i avaluació de dades.
- L’avaluació de necessitats i l’elaboració d’un pla estratègic per a un sistema permanent d’auditories clíniques en radioteràpia.
Un dels primers passos d’aquesta iniciativa serà la definició d’indicadors de qualitat, seguretat i qualitat de vida en el tractament de pròstata mitjançant radioteràpia. Per fer-ho, es durà a terme una revisió bibliogràfica sobre les pràctiques implementades en centres de referència, amb l’objectiu de proposar indicadors rellevants. A més, es prioritzaran els que es puguin recopilar de manera automatitzada, optimitzant així l’eficiència del procés.
D’altra banda, s’ha creat una base de dades compartida a RedCAP (una aplicació web segura per crear i gestionar enquestes i bases de dades en línia). Aquesta plataforma servirà per volcar automàticament les dades dosimètriques a auditar i per registrar els indicadors prèviament definits.
Aquest avenç representa un pas clau en la consolidació d’un model d’auditoria clínica que garanteixi la qualitat i la seguretat en els tractaments de radioteràpia.